Tot ce trebuie să știi despre domeniile .ro de la 1 martie 2018

 

 

Începând cu 1 martie 2018, domeniile de Internet cu extensia .ro intră într-o nouă eră. Ne-am obișnuit până acum să plătim un domeniu și să îl deținem pe viață (teoretic pe 10 ani), fără alte costuri, așa cum se întâmplă cu toate domeniile cunoscute (.com, .net, .eu, .org etc).

De la 1 martie, RoTLD – Registrul Român de domenii .ro – va face tranziția către sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro. Din acest moment, domeniile .ro se vor înregistra și reînnoi pe o perioadă limitată de timp, între minim 1 an și maxim 10 ani.

Cu alte cuvinte, dacă până acum plăteam un domeniu „pe viață” cu 50$ +TVA, de la 1 martie vom plăti 10$+TVA pe an. Trebuie reținut că fiecare furnizor își stabilește singur prețul după ce plătește 6 euro + TVA la ICI (sursa oficială). Cei care cumpără direct (clienții) de la ICI vor plăti 12 euro+TVA/ an, însă la Host-Age.ro, de exemplu această taxă va fi de 40 lei+TVA pe an.

Ce înseamnă acest lucru pentru cei care au deja domenii înregistrate? Am încercat să răspund la aceasta întrebare și alte câteva alături de Cosmin Stănescu, Owner, Host-Age.ro, furnizorul meu de domenii. Din discuția cu el, am extras ghidul de mai jos. Sper să fie util.

Când expiră un domeniu?

Domeniile deja înregistrate au data de expirare după 5 ani de la înregistrarea inițială (principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță). De exemplu, un domeniu înregistrat în 2018, până la 1 martie, va avea data de expirare în 2023, moment de la care se va percepe taxa anuală de care aminteam mai sus. Iată o simulare:

Nume domeniu: coollist.ro
Data ȋnregistrării: 2018-01-30
Data de expirare simulată: 2023-01-29
Status: OK (domeniul este perfect în regulă, activ, nu este expirat sau suspendat, nu se află în litigiu etc.)

RoTLD are un calculator online care ne arată data de expirare a domeniului deținut deja SIMULATOR DATĂ DE EXPIRAREIată când expiră domeniul acestui blog luat acum mulți ani.

Nume domeniu: manafu.ro
Data ȋnregistrării: 2001-11-14
Data de expirare simulată: 2018-11-14
Status: OK (domeniul este perfect în regulă, activ, nu este expirat sau suspendat, nu se află în litigiu etc.)

În cazul meu, am 3 luni la dispoziție, începând cu 14 noiembrie 2018, pentru a plăti taxa anuală. Atenție! Domeniul intră în “pending delete” pentru 90 de zile și nu va mai putea fi accesat dacă nu este reactivat (achitat pentru minimum un an). Nu îl pierd, dar nici nu îl pot folosi după 14 noiembrie.

Cum pot afla ce domenii am cumpărat în timp?

Mi-am dat seama că am multe domenii cumpărate, în ultimii 12 ani, cel puțin, și nu le-am avut adunate undeva pe toate. Multe site-uri au murit între timp sau nu mai sunt de interes pentru mine. Am vrut totuși să aflu ce domenii am, așa că am folosit un alt instrument online al RoTLD, UTILITAR LISTĂ DOMENII, care mi-a arătat site-urile asociate cu adresa mea de e-mail. Problema mea e că nu sunt sigur dacă acestea sunt toate domeniile. Este posibil să am și altele înregistrate și nu îmi amintesc adresa de e-mail folosită. În acest caz, pot solicita, contra cost, lista de la RoTLD. Pentru 1 – 100 domenii, taxa pentru listă este de 100 euro + TVA.

Cum achit taxa anuală?

Plata taxei se face direct la furnizorul domeniului sau la cel la care a fost mutat domeniul. Fiecare client își poate muta domeniul la ce registrar dorește urmând ca acolo să achite taxa anuală. Transferul domeniului între registrars se face obținând cheia de transfer din contul de client de la RoTLD (nu contează la ce registrar are deținătorul un domeniu, contul de la www.rotld.ro va fi în permanență activ).

Cel mai ușor mod de a plăti taxa este, firește, online, prin PayPal sau card. Host-Age.ro încurajează (cu oarece succes) plățile online, pentru că serviciile se activează (și reactivează dacă sunt suspendate pentru neplată) în mod automat. În mod normal, furnizorul trimite pe e-mail automat factura cu plata respectivă, factură care are valoare de contract în comerțul la distanță (electronic).

Ce trebuie reținut la cumpărarea unui domeniu de acum înainte este că dacă timp de 32 de zile domeniul nu este activat, el se șterge automat/ redevine liber pentru înregistrare, cum se întâmplă de fapt și în prezent. Mai mult, orice cumpărător poate achita taxa pentru minimum un an și maximum zece ani.

Cum vând un domeniu pe care nu îl mai folosesc?

Oficial, domeniile .ro nu pot fi revândute de deținător. Poate fi cedat dreptul de folosință prin schimbarea deținătorului. La schimbarea deținătorului se mai achită o dată domeniul, iar de la 1 martie 2018 se va achita taxa pentru un an. Schimbarea deținătorului se poate face prin orice furnizor, însă tot la ROTLD trebuie trimise online diverse acte.

Aceste informații sunt cu titlu informativ. Pentru detalii oficiale și exacte consultați sursa oficială, RoTLD, sau furnizorul propriu de domenii web.

 

Sursa: https://www.manafu.ro/2018/02/taxa-domeniu-rotld/