Am multe poze si filmari personale, unde le pot pastra?

 

In ziua de azi e foarte simplu sa faci poze si filmari cu telefonul, aparatul de foto, camera video, problema apare cand ai prea multe si ocupa mult spatiu, computerul personal fiind supraincarcat, deasemenea, organizarea pozelor devine o problema majora, cand nu gasesti anumite poze, dupa nume nu poti cauta ca nu stii exact numele fisierului respectiv.

La aceasta problema exista mai multe solutii in functie de dimensiunea totala a datelor si calitatea pozelor, as propune urmatoarele variante:

  • NAS – Network Attached Storage (Personal Cloud)

what is nas

 

Reprezinta o metoda excelenta de a pastra si organiza pozele datorita faptului ca ai intimitate 100%, capacitate mare de stocare (0,5 – 32 TB), posibilitatea accesarii lor de pe orice computer/laptop conectat la reteaua personala chiar si de pe telefon smart (sunt aplicatii speciale pt telefon iOS si Android).

NAS este de fapt un aparat (un mini-calculator) care contine unul sau mai multe hard disk-uri interne (memorie interna) care se conecteaza la reteaua personala, la router-ul personal, ceea ce majoritatea avem in casa. Deasemenea, se poate accesa si din afara retelei proprie daca este setat corespunzator (prin VPN sau cloud). Ca si un telefon smart se pot instala diferite aplicatii:  web server,  server baze de date (MySQL, MariaDB), organizare poze, filmari, aplicatii pentru backup si multe altele.

Dezavantajul major consta in pretul ridicat al investitiei, principalele firme mari care produc asemenea aparate si soft pentru ele sunt QNAP si SYNOLOGY

Recomand un NAS cu 2 memorii (doua hard disk-uri) cu conectare in RAID1 (mirroring) pentru o siguranta in plus la defectarea uneia din memorii, in cazul aceasta, RAID1, cele doua harduri functioneaza in paralel, datele sunt scrise pe ambele memorii, astfel ca daca unul se defecteaza, celalalt va merge in continuare fara pierdere de date si fara sa se opreasca insa va trimiote alarme pe mail si sonore.

Ca si exemple concrete pentru uz personal dar si pentru o mica firma recomand urmatoarele:

Synology

 

Synology DiskStation DS218play

Procesor Realtek RTD1296 64-bit Quad Core 1.4 GHz, 1 GB DDR4, 2-Bay, 1 x Gigabit LAN, 2 x USB 3.0, RAID 1, 0

Centrul de divertisment ideal, cu suport 4K Ultra HD

Conceput pentru entuziastii multimedia, DS218play suporta transcodare in timp real a continutului sursa Ultra HD. Cu disponibilitatea management-ului centralizat, DS218play este ideal pentru partajarea rapida a fisierelor si pentru backup-ul de incredere pentru toate tipurile de dispozitive. Detalii si pret:  

 

 

 

QNAP TS-231P

Procesor AnnapurnaLabs Alpine AL-212 Dual-Core 1.70GHz, 1GB DDR3, 2-bay, 3 x USB 3.0, RAID 1, 0

O cutie NAS mica, dar remarcabil de puternica, cu multe functionalitati, scalabilitate și valoare, care demonstreaza cat de serios este QNAP acum in gama de produse NAS. Daca TS-231P2 este un exemplu in care se indreapta QNAP, atunci viitorul dispozitivelor de stocare NAS de acasa și de birouri mici este unul cu adevarat interesant. Detalii si pret:

 

 

 

 

  • Google Photos – Free storage and automatic organization for all your memories

Google Photos ofera utilizatorilor spatiu liber de stocare nelimitat pentru fotografii de pană la 16 megapixeli și videoclipuri de pana la rezoluția de 1080p. Serviciul analizeaza automat fotografiile, identificând diverse caracteristici vizuale și subiecte. Utilizatorii pot căuta orice în fotografii, iar serviciul întoarce rezultatele din trei categorii majore: Oameni, Locuri și Lucruri. Google Photos recunoaște fețe, grupând altele similare (această funcție este disponibilă numai în anumite țări din cauza legilor privind confidențialitatea); repere geografice (cum ar fi Turnul Eiffel); și subiecte, inclusiv zile de naștere, clădiri, animale, alimente și multe altele. Diferitele forme de învățare în mașină în serviciul Fotografii permit recunoașterea conținutului fotografiilor, generarea automată a albumelor, animarea fotografiilor similare în videoclipuri rapide, amintirea suprafețelor din trecut și îmbunătățirea calității fotografiilor și videoclipurilor. În mai 2017, Google a anunțat mai multe actualizări ale Google Foto, inclusiv mementouri și sugerarea partajarii fotografiilor, a bibliotecilor de fotografii partajate între doi utilizatori și a albumelor fizice, fotografiile sugerand automat colecții bazate pe chip, locație, excursie sau alta distincție. Google Photos actionează ca o copie de rezervă atunci cand fotografiile sunt trimise sau în termenii Google “Shared”. Acesta este doar un instrument de copiere obișnuit atunci când fotografiile sunt partajate între social media sau alte platforme sau aplicații. Google Photos a primit critici dupa decuplarea de la Google+ in 2015. Referentii au apreciat serviciul actualizat pentru tehnologiile sale de recunoaștere, căutare, aplicații și timpi de încărcare. Cu toate acestea, au fost ridicate preocupări privind confidențialitatea, inclusiv motivația Google pentru construirea serviciului, precum și relația sa cu guvernele și posibilele legi care obligă Google să predea întregul istoric al fotografiilor unui utilizator. Google Photos a înregistrat o adoptare puternică a utilizatorilor. Acesta a ajuns la 100 de milioane de utilizatori după cinci luni, 200 de milioane după un an și 500 de milioane în mai 2017, anunțând că peste 1,2 miliarde de fotografii sunt încărcate în serviciu în fiecare zi, cu un total mare de conținut încărcat de peste 13,7 petabytes de stocare. Pentru comparație, la sfârșitul anului 2017, întreaga arhivă de Internet a deținut aproape 40 de petabyte

  • Online Cloud: Google Drive, Dropbox, One Drive

 

 

 

 

 

Deasemenea, online mai exista si aceste solutii daca marimea totala a datelor personale nu depasesc 10GB insa se poate alege, contracost desigur, mai mult spatiu online in functie de furnizorul ales.