Cascada Balea (Sibiu)

Cascada Balea este situata in muntii Fagaras la peste 1234m altitudine cu o cadere de 60m. Accesul la cascada se face pe jos de la Cabana Balea Cascada (de pe Transfagarasan, DN7C) pe un traseu montan de o ora, marcat cu punct rosu sau de la Lacul Balea pe un traseu de 3h1/2, marcat cu o cruce rosie in patrat alb.

Cabana Bâlea Cascadă este situată în judeţul Sibiu (muntii Fagaras), la 1234m altitudine, într-o poiană înconjurată de conifere, pe malul drept al pârâului Bâlea, sub cascada Bâlea, cea mai mare cădere de apă în trepte din Carpaţii României (peste 60m).

Cabana, aşezată la marginea inferioară a văii glaciare a Bâlii este dominată de la sud-est la sud-vest de vârfurile Netedu (2351m altitudine), Văiuga (2443m altitudine) şi Iezerul Caprei (2417m altitudine) şi încadrată la est de muchia Buteanu  şi la vest de muchia Bâlii .

Cabana Bâlea Cascada este aşezată lângă drumul naţional „Transfăgărășan”, în imediata apropiere a telecabinei Bâlea Cascada-Bâlea Lac, la aproape 4 km în linie dreaptă de Bâlea Lac, 8 km de vârful Negoiu şi 10km de vârful Moldoveanu.

Principalele distanţe de la cabana Bâlea Cascada sunt:
– Bucureşti aprox. 300 km prin Braşov şi 243 km prin Piteşti pe Transfăgărășan
– Sibiu 63km
– Braşov 120km
– Piteşti 133km, Curtea de Argeş 96 km
– Lacul Vidraru 43 km, Barajul Vidraru 68 km

La cabana Bâlea Cascada se ajunge cu mijloace auto tot timpul anului în zona funcţionând în sezonul rece şi o bază de dezăpezire a Drumurilor Naţionale.

Accesul până la cabana se face:
– Cu mijloace auto pe Transfăgărășan până la cabană.
– Cu avionul până la Sibiu sau Bucureşti şi apoi cu auto sau elicopterul.
– Cu trenul până în gările CFR Avrig sau Ucea (cele mai apropiate) şi apoi cu auto.
– Cu elicopterul până în apropierea cabanei.

Coordonatele GPS ale cabanei Bâlea Cascada sunt: – 45,6364 (45*38’11,04”) N  |  – 24,60682 (24*36’24,56”) E

Important! Fiind o unitate de trei stele, cabana este deschisă tot timpul anului, beneficiind de servicii de cazare, restaurant, apă caldă, căldură, WiFi, TV prin satelit şi cablu şi alte facilităţi.